Σχολιάκι 15. (9/7/2012) Ύμνος βουβός…

Με την ευκαιρία του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με την περίλαμπρη νίκη της Ισπανίας, είδαμε και ακούσαμε τους εθνικούς ύμνους των χωρών και θυμήθηκα πως ο ισπανικός ύμνος είναι δίχως λόγια! Μόνο μουσική. Παρατήρησα μάλιστα πως κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές, όταν το πλάνο ήταν κοντινό, λέγαν διαφορετικά λόγια από τους άλλους, που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αποδοχή συγκεκριμένων στίχων. Κάποιοι στίχοι κατά καιρούς (από πολύ παλιά) έχουν διατηρηθεί, δίχως όμως να έχουν επικρατήσει στη σύγχρονη συνήθεια. Έτσι, οι περισσότεροι ισπανοί, στο άκουσμα της μουσικής του εθνικού τους ύμνου, συνοδεύουν με μουρμουρητό, με «λα-λα-λα», με «ω-ω-ω-ω», με «ααααα» με «μμμμμμ» και άλλα ασύμβατα που δεν ξέρω πώς και το πατριωτικό συναίσθημα τούς απέτρεψε από το να συνεννοηθούν για κάποια συνοδευτικά λόγια επί τόσα πολλά χρόνια… Εντυπωσιακό!

Αν το κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως είναι περίεργη μια τέτοια συμπεριφορά πάνω σε μια μουσική που την έχουν αποδεχτεί από το 1700, με τις βασιλικές εξουσίες των Γρεναδιέρων, αλλά και με κάτι χαζά (κατά την ταπεινή μου άποψη) λόγια:

(«Δόξα, δόξα, κορώνα της Πατρίδας,
φως της ανεξαρτησίας,
που είναι χρυσός στο Λάβαρό σου…»  κτλ
) καθώς και κάποιοι άλλοι στίχοι επί φασισμού Φράνκο…

Αλλά, για σκεφτείτε, έναν εθνικό ύμνο δίχως να λέμε κάτι! Σχεδόν βουβοί! Να ακούνε τα αφτιά, με το στόμα σχεδόν εν απραξία!!! Για σκεφτείτε μια χώρα με τεράστιους ποιητές (Λόπε δε Βέγκα, Λόρκα, Ματσάδο, Μονταλμπάν, Χιμένεθ, κα) να μην έχει κατοχυρώσει έναν λόγο μέσα στην εθνική μουσική εκπροσώπηση, όπως άλλες χώρες…

Ποιος ξέρει; το ερώτημα-απορία που διατυπώνω, μπορεί να έχει εξήγηση που δεν γνωρίζω. Ίσως να είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ιστορικό στοιχείο και ένας αναγνώστης ίσως να μας φωτίσει, αλλά σήμερα διαβάζω στα ΝΕΑ πως ο τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο δήλωσε πως: «είναι ντροπή να μην έχει λόγια ο ισπανικός εθνικός ύμνος και ο κόσμος να ακούει μόνο ένα βουητό»!

Μού ‘ρχεται να αναφωνήσω «Γεια σας αγαπημένοι μου παππούληδες Μάτζαρε και Σολωμέ»!!!

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s