Σχολιάκι 36. (29/1/2013) Βανδαλισμοί!

Εάν το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» (της 29/1) ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ανατριχιαστικό… Αναφέρομαι στο Μάλι, χώρα της Δυτικής Αφρικής (πρώην Σουδάν) με πληθυσμό 12.666.987, που περικλείεται από την Αλγερία, τον Νίγηρα, την Γκάνα, τη Γουϊνέα, τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία).

Εκεί λοιπόν οι ισλαμιστές επικράτησαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, με πρόσφατο αιματηρό πραξικόπημα βεβαίως και αμέτρητα θύματα. Το θέμα έχει συνέχεια και άπτεται της απόλυτης σκληρότητας των φυλάρχων της περιοχής που κατεδαφίζουν τα πάντα φτιάχνοντας ένα τοπίο καταστροφής και απόγνωσης. Πάντα οι επαναστάσεις και οι αντεπαναστάσεις, είναι γεμάτες από την οσμή του αίματος, των βιασμών, των ληστειών και της απίστευτα απάνθρωπης συμπεριφοράς.

Μια από τις «εικόνες» είναι και η διαταγή των ισλαμιστών να μαζευτούν τα μουσικά όργανα σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους και να καούν!!! Άναψαν τις φωτιές λοιπόν και εξαφάνισαν χιλιάδες όργανα, δίνοντας μεγάλο χτύπημα στην ηχητική παράδοση μιας χώρας που, επί αιώνες, ζούσε και ανέπνεε από τις μουσικές παραδόσεις των griots, δηλαδή την προφορική παράδοση στη μουσική και τον λόγο της Δυτικής Αφρικής, (κάτι σαν τα δικά μας αφηγηματικά-παραδοσιακά δημοτικά του βουνού, του κάμπου, της θάλασσας). Με τη σκέψη πως εκείνες οι χώρες έχουν αγροτική οικονομία και είναι δεμένες με τη γη, αντιλαμβάνεστε το δέσιμο με τα τραγούδια, τα όργανα, τις φωνές, τους χορούς, και τις τελετουργίες, αφού τα griots έρχονται από τα βάθη του χρόνου και των ανέμων…

Πάντα στην ιστορία θα συναντάμε τέτοιους βανδαλισμούς που συνιστούν ντροπή για το ανθρώπινο είδος. Οι ισλαμιστές στο Μαλί, φρόντισαν και κατάστρεψαν μαυσωλεία και ναούς του 11ου και 12ου αιώνα, χτυπώντας ανελέητα όποιο σημάδι πολιτισμού!

Έρεβος! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, για τον άνθρωπο και την οικουμένη, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο σκοταδισμός που τον κατακλύζει. Η αγριότητα τού φανατισμού και το μίσος για ό,τι θέλει να κατακτήσει, είναι αυτό που τον τυφλώνει και τον αποκτηνώνει.

Τότε επέρχεται η καταστροφή και η ιστορία λέει πως, κανένα πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποκτήνωση και την ανθρωποφαγία…

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s