Σχολιάκι 49. (1/5/2013) Ευχές…

Ευχές πασχαλινές θέλω να δώσω σε φίλους και γνωστούς. Να ευχηθώ τα συμβολικά περί Ανάστασης, περί Παθών, και ό,τι άλλο μπορεί να ταιριάζει στην περίπτωση. Υπάρχουν και τα πιο γήινα, όπως να ψήσουν καλά και να ροδοκοκκινίσει το αρνάκι, να πετύχει το κόκκινο χρώμα στα αυγά, να δέσει καλά η συκωταριά με τα έντερα, να γίνει ωραία η μαγειρίτσα, να βγείτε νικητές στο τσούγκρισμα των αυγών, και τόσα άλλα αμέτρητα στο ρεπερτόριο των ευχών.

Τις προάλλες, ένας φίλος άρτι αφιχθείς από Ισπανία μας έλεγε για τη φοβερή του εμπειρία σε ταυρομαχίες και του άρεσε να αναφέρεται στον καταπονημένο ταύρο και τον υπερήφανο ταυρομάχο… Του άρεσε να βλέπει τον άνθρωπο νικητή επί του ζώου κι εμείς, η παρέα, να δηλώνουμε την αποστροφή μας και να υποστηρίζουμε πως σήμερα πια, θα πρέπει να καταργηθεί ένα τέτοιο σόου που τυραννάει τα ζώα. Η ίδια συζήτηση έκανε κάποιους να σκεφτούμε την κατάργηση σ’ αυτή την γενοκτονία των αρνιών και κατσικιών που, τουλάχιστον κάθε χρόνο, συντελείται το Πάσχα, χώρια από την άλλη γενοκτονία των πουλερικών της πρωτοχρονιάς!

Παρ’ όλους τους λόγους περί παράδοσης που θα επικαλεστούν όσοι (οι περισσότεροι) θεωρούν πως το σουβλιστό αρνάκι είναι κάτι το… ελληνικότατο, παραμένει ένα ζήτημα όταν τις μέρες ετούτες εκατόμβες αίματος πλημμυρίζουν στα σφαγεία της χώρας… Παραλογισμός, αλλά με τη σφραγίδα του κράτους, της εκκλησίας, των χριστιανών και του λαού! Οι ψησταριές όλες είναι έτοιμες και περιμένουν τα αθώα ερίφια να γίνουν ολοκαύτωμα για το έθιμο τής θυσίας και της χριστιανικής παράδοσης!

Όχι, όχι. Δεν προτείνω τίποτα απολύτως. Θα γινόμουν πέρα για πέρα γραφικός να ισχυριζόμουν την κατάργηση του εθίμου. Είναι σαν εκείνους που αναφέρονται (μεταξύ αυτών κι εγώ) στην κατάργηση τών παρελάσεων και την θλιβερή συνήθειας της παρουσίασης των όπλων στις φανφάρες της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου… Είναι σαν να έχω κι εγώ ενστάσεις για τις τρομοκρατικές εκρήξεις, πυροβολισμών και βεγγαλικών μετά τις 12 το βράδυ της 1ης του χρόνου και της νύχτας του Πάσχα. Είναι σαν να υπαινίσσομαι την κατάργηση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου…

Ας μη το πολιτικοποιούμε το θέμα λοιπόν. Οι μέρες κάνουν τους νοικοκυραίους να προετοιμάζονται για το πανηγύρι και ο… Θεός βοηθός!

Καλό σας μήνα, να περνάτε καλά και να προσέχετε τις κακοτοπιές.

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s