Σχολιάκι 57. (13/6/2013) ΕΡΤ

Είχα πολύ καιρό να πάω στην ΕΡΤ και η οργή με έκανε να συμπαρασταθώ στους τόσους γνωστούς, άγνωστους και φίλους, που επί χρόνια (γύρω στα επτά ως μόνιμος υπάλληλος) συναναστράφηκα μαζί τους. Εκεί ξεκίνησε και η σχέση μου με το ραδιόφωνο, παρακολουθώντας και το γενικότερο τοπίο των ερτζιανών. Αναφέρομαι στο κοινής αποδοχής «σημείο αναφοράς» σοβαρής και ποιοτικής τηλεόρασης-ραδιοφώνου.

Τώρα, ξανά εκεί, μέσα στους διαδρόμους, στα μικρά και μεγάλα studios, στους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες ραδιοφώνου-τηλεόρασης, μια μυρμηγκοφωλιά με διαρκή κίνηση. Όλοι τους με μια αγωνία και πολύ θυμό, προσπαθούσαν να πιστέψουν πως η ζωή τους μαζί με τις οικογένειές τους, αλλάζει άρδην με μια υπουργική υπογραφή να καταργηθεί η παρούσα μορφή και να εγκατασταθεί με μια άλλη, που θα την ορίσει το ίδιο πολιτικό μόρφωμα που ως τώρα διόριζε και όριζε το είδος της «κουλτούρας» της ενημέρωσης και πληροφόρησης! Και εκεί έξω, στο προαύλιο, ο κόσμος συμπαραστέκεται με πάθος…

Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο επί κεφαλής της κακοδιοίκησης, της «αδιαφάνειας» και της νοσηρότητας, να εξυγιάνει και να αποκαταστήσει το σάπιο που είχε εκκολάψει επί δεκαετίες (βλέπε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ);

Μάλλον αστειεύονται σοβαρολογώντας (ή σοβαρολογούν αστειευόμενοι…)

Το γνωρίζω πως το μόνο που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, είναι η βλακεία, ο παραλογισμός και η παραπολιτική! Το βίαιο κλείσιμο αυτής της ΕΡΤ και η επίδειξη δεσποτισμού από μέρους του πρωθυπουργού, είναι γνωστό πως έφερε μεγάλο χτύπημα στον ηλεκτρονικό πολιτισμό των ημερών που διανύουμε. Θα βρεθούμε δυστυχώς στο χάος της ραδιοτηλεοπτικής ιδιωτικής λογικής και θα αναμένουμε το… θαύμα της Νέας ΕΡΤ που οραματίζονται οι προκρούστες της…

Περπατούσα στους διαδρόμους της ΕΡΤ και σκεφτόμουν πως εδώ μέσα όλες αυτές οι παλαιές φωτογραφίες τοιχοκολλημένες στους τοίχους, όλος αυτός ο χώρος, έχει ακόμα τις μυρωδιές και την ιστορία τόσων προσωπικοτήτων, μουσουργών-μαέστρων-συγγραφέων-ποιητών-διανοητών-σκηνοθετών-θεατρανθρώπων, μια θάλασσα ανθρώπων που απαξιώθηκαν με μια υπογραφή υπουργού.

Ας προβάλλουμε το παμπάλαιο ερώτημα: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Δύσκολο ερώτημα. Ζούμε σε μια εποχή που το internet και τα ηλεκτρονικά πολυμέσα θα προβάλλουν την οντότητά τους και την ύπαρξή τους ως Μέσα κοινωνικής επικοινωνίας!

Χρησιμοποιήστε τα Μέσα αυτά για τη συσπείρωση του κόσμου. Αυτή η ανθρωποθάλασσα στο προαύλιο της ΕΡΤ επί δυο (προς το παρόν) ημέρες, οφείλεται στα ιντερνετικά Μέσα.

Υπάλληλοι της ΕΡΤ, μουσικά σύνολα, Χορωδίες, αρχειακό υλικό, κινηματογραφικό αρχείο, ένας ολόκληρος κόσμος καταργήθηκε εν μια νυχτί!

Η περίπτωση της ΕΡΤ ίσως είναι σπινθήρας που μπορεί να ανάψει τη φλόγα στις κοινές συνειδήσεις.

Δεν μπορώ παρά να κρατήσω ενεργή την οργή και τη μελαγχολία μου…

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s