Σχολιάκι 59. (10/7/2013) Νέο ραδιόφωνο; μμμμμμ…

Η ΕΡΤ άλλαξε! Εδώ και μέρες, αντί για το μαύρο υπάρχουν έγχρωμα… κάγκελα, ένδειξη αβροφροσύνης από μεριάς τού νέου υπουργού ο οποίος είναι πρόθυμος να συμπαρασταθεί «όσο μπορεί», όπως δηλώνει κατ’ επανάληψη στους συνομιλητές του. Ακριβώς εκεί είναι που κολλάω. Το «όσο μπορώ» σημαίνει πως θα ’θελα περισσότερο, αλλά δεν δύναμαι, γιατί, απλούστατα, έχω εντολές, δεν είμαι μόνος μου. Από πίσω υπάρχει μια κουστωδία χαρτογιακάδων που παρακολουθούν το πείραμα της Νέας ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) ή δεν ξέρω κι εγώ πώς θα την βαφτίσουν…

Το πείραμα ΝΕΡΙΤ έχει εξελιχθεί σε θρίλερ αφού, όσοι έριξαν την ΕΡΤ στη μαύρη τρύπα τής αντισυνταγματικότητας, αναζητούν τρόπους να την επαναλειτουργήσουν και μάλιστα σε μορφή BBC τρομάρα τους, λες και δεν γνωρίζουμε ποιοι και πώς μεταμόρφωσαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση σε φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Παρακολουθώ τις διαπραγματεύσεις, όσο μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει και αντιλαμβάνομαι ότι οι συζητήσεις κινούνται-εκτός από τα οικονομικά θέματα- κυρίως γύρω από το τηλεοπτικό πλαίσιο του νέου φορέα.

Εκείνο τής ραδιοφωνίας μένει θαρρείς χωρίς αναφορές. Και σ’ αυτό έχει πέσει μαύρο που στην περίπτωση λέγεται σιωπή, κενό! Και δεν ακούμε περί του θέματος τίποτα από τις δυο μεριές. Τον υπουργό, από τη μια, τους εργαζόμενους από την άλλη. Όχι γιατί δεν θα δημιουργηθεί ένα νέο ραδιοφωνικό τοπίο, όχι γιατί θα το εγκαταλείψουν, αλλά να, ακούω συζητήσεις που  αφορούν αποκλειστικά τηλεοπτικά πρόσωπα και σενάρια, θαρρείς και στο παιχνίδι, το ραδιόφωνο διεκδικεί ένα… κοκαλάκι!

Πολύ φοβούμαι πως η Νέα ραδιοφωνία δεν θα θυμίζει τίποτε από την παλαιότερη και αυτό το «σημείο» είναι από εκείνα που θα στιγματίσουν το επιχειρησιακό «στοίχημα» των παρουσιαζομένων ως… αναγεννητές των κρατικών ΜΜΕ!

Πώς γίνεται η «νέα ραδιοφωνία» να μην περιέχει την παλαιά; πώς γίνεται το σώμα της «νέας» να είναι κάτι ουρανοκατέβατο και να μην περιέχει το ραδιοφωνικό παρελθόν της; θέλω να σας πω πως δεν με διακατέχει καμία απολύτως νοσταλγία. Γνωρίζω πως ΚΑΙ το ραδιόφωνο είναι μια καθημερινής ροής Τέχνης και ως Τέχνη θα πρέπει να μεταβάλλεται και να εκσυγχρονίζεται. Όμως, το ραδιόφωνο, και ιδίως εκείνο που θα το λέμε κρατικό ή δημόσιο (μεταξύ μας: δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά) δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από το παρελθόν του, ούτε από τις ιδιαιτερότητες που το ξεχωρίζουν από τα άλλα ραδιόφωνα, εκείνα των ιδιωτών. Το δημόσιο ραδιόφωνο θα πρέπει να μην υποδουλώνεται στις ανάγκες τής αγοράς. Να τις λαμβάνει υπ’ όψη, να τις σεβαστεί, αλλά συγχρόνως να είναι (το ραδιόφωνο) προστάτης και μεταδότης πολιτισμού.

Πάρτε για παράδειγμα το ελληνικό τραγούδι και την εξέλιξή του μέσα στη δισκογραφική αγορά, που το κατάντησε ψυχρό προϊόν διασκεδαστικής εκτόνωσης, και τις περισσότερες φορές για χαβαλέ, φτιάχνοντας κατάσταση νυχτερινής πίστας… Τί σχέση μπορεί να έχουν με το ραδιόφωνο αυτά τα ηχητικά περιττώματα; Ένα κρατικό ραδιόφωνο οφείλει να προστατεύει τον πολίτη από τέτοιες κακογουστιές. Η φυσιογνωμία του παλαιού Δεύτερου, ο σεβαστός ρόλος του Τρίτου προγράμματος, το KOSMOS, και άλλα επί μέρους, διατήρησαν μέσα στο χρόνο έναν χαρακτήρα που καθόρισε τη φυσιογνωμία των κρατικών ραδιοφωνικών καναλιών. Αυτή η  «παλαιά» θεμελιακή δέσμευση θα πρέπει να είναι Ο Πυλώνας!

Οι νέοι διευθυντές που θα τοποθετηθούν, με ποιά κριτήρια άραγε, θα έχουν τα κότσια να κρατήσουν αυτό το θεμελιώδες τής κρατικής οντότητας;

Εδώ είμαστε και θα δούμε, ώστε να γίνουμε ξανά εραστές τών ραδιοφωνικών συχνοτήτων τών κρατικών ΜΜΕ που δύσκολες εποχές, κράτησαν ψηλά τη… σημαία των καιρών…

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s