Σχολιάκι 77 (5/11/2013) Βιβλίο και δίσκος

Στο σημερινό μου Σχολιάκι θα αναφερθώ σε πρώτο πρόσωπο, αναγκαστικά, αφού στις 12 του μηνός, ημέρα Τρίτη, στις 8,30, στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, θα παρουσιάσω το νέο βιβλίο μου με τον τίτλο: ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ… Ένα βιβλίο 205 σελίδων που πραγματεύεται προσωπικές απόψεις και εμπειρίες, γύρω από πολλά ζητήματα του Ελληνικού τραγουδιού. Ένα από τα πιο άμεσα δημιουργήματα Τέχνης που κατέχει ο Ελληνικός λαός και διατηρεί στη βαλίτσα τού χρόνου.

Δεν είναι εύκολο ένα βιβλίο για το νέο αστικό (με την έννοια του άστεως) Ελληνικό τραγούδι (ΕΤ), που να αναφέρεται όχι μόνο σε εκείνο από τη μεταπολίτευση και πέρα, αλλά και σε παλαιότερες εποχές, αφού το ΕΤ είναι μια αλυσίδα χρόνου που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τις ρίζες των κοινωνικο-ιστορικών εποχών που ανήκει. Ας μην σκεφτόμαστε το ΕΤ ξεκομμένο από το χρόνο. Γι αυτό μίλησα για αλυσίδα, με την έννοια πως μέσα από τον έναν κρίκο, ξεκινάει ο επόμενος…

Ένα τέτοιο περιεχόμενο βιβλίου μπορεί να σε ρίξει εύκολα στα βράχια, αφού ο καθένας από εμάς έχει διαμορφώσει διαφορετική άποψη για τις έννοιες και τα αισθητικά είδη τού τραγουδιού.

Συμπληρώνω 50 χρόνια στη δισκογραφία και προηγούνται άλλα 5-6 χρόνια κιθαριστικών σπουδών. Στο διάστημα μισού αιώνα εμπειρίας, κάποιος, «δικαιολογείται δια να ομιλεί» και αυτό έπραξα.

Πήρα το κουράγιο λοιπόν να εκθέσω τις απόψεις μου, μια που δεν είναι απόψεις από την πολυθρόνα, αλλά μέσα από ακάματη και αδιάλειπτη δουλειά τόσων χρόνων μέσα σε Ωδεία, σε στούντιο με αμέτρητες ώρες ηχογραφήσεων, σε δισκογραφία, σε συναυλίες, με συνεργασίες πολλών ερμηνευτών, με παραγωγές δίσκων, με αμέτρητες γραπτές καταθέσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, με αμέτρητες ραδιοφωνικές εκπομπές σε κρατικά και ιδιωτικά ραδιόφωνα κλπ.

Όλα τα προσωπικά… δεδομένα, κατατίθενται και εκτίθενται μπροστά σας.

Μαζί με αυτά και ένα ένθετο CD με ολοκαίνουργια έξη τραγούδια μου σε στίχους της Μαίρης Φασουλάκη και με ερμηνευτές τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Μόρφω Τσαϊρέλη και την Μυρτώ Ναούμ, συν τρεις συνθέσεις μου για κιθαριστικά ντουέτα που τα ερμηνεύω με τον συνεργάτη μου Γιώργο Τοσικιάν. Ο τίτλος του ένθετου δίσκου: ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ.

Έτσι, ο ακροατής και αναγνώστης, θα κατανοήσει περισσότερο τις απόψεις και τις εμμονές μου γύρω από τις φόρμες τού ΕΤ, καθώς και τις αισθητικές επιλογές που υποστηρίζω επί χρόνια.

Η πρόσκληση που έχω αναρτήσει στη σελίδα μου στο fb είναι ανοιχτή σε όλους τους φίλους. Είπαμε: το τραγούδι, ως και εικόνα εποχής, δεν… δικαιούται να προσπερνάει τις αλλαγές των καιρών γύρω μας κι εντός μας κι εγώ επιθυμώ και επιμένω να βρίσκομαι εντός εποχής, με τον δικό μου τρόπο…

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s