Σχολιάκι 86 (13/12/2013) Μετροσυστάσεις

Απεχθάνομαι τα αυτονόητα. Αυτή η «ειδοποίηση» λοιπόν, του ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ, που ανακοινώνει κατ’ επανάληψη «Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα» μου σπάει τα νεύρα! Δηλαδή, θεωρώ πως είναι αυτονόητο να προσέχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Γιατί θα πρέπει με τόση επιμονή να μας το… υπενθυμίζουν; Αυτό μου θυμίζει την ταμπέλα σε πάρκα και δρόμους που έγραφε: «Απαγορεύεται το πτύειν», ή το άλλο «Απαγορεύονται οι ρίψεις μπαζών», ή «Απαγορεύεται η αφισοκόλληση», ή «Διατηρείτε την πόλη καθαρή» ή «Διατηρείτε την παραλία καθαρή», συστάσεις που θα ήταν άχρηστες εάν το κοινό, στο οποίο αποτείνονται, τηρούσε μια αυτονόητη αγωγή περί καθαριότητας και σεβασμού τού δημόσιου χώρου. Όμως, δυστυχώς, η «υπενθύμιση» μιας αυτονόητης συμπεριφοράς γίνεται από ανάγκη να κρατηθούν οι χώροι καθαροί, επειδή ακριβώς η πλειοψηφία των πολιτών αδιαφορεί για την καθαριότητα έξω από το σπίτι και το αυτοκίνητό της.

Η ρύπανση από τους ίδιους τους πολίτες είναι ένα μέγα ουσιαστικό αλλά και αισθητικό εθνικό θέμα και το βλέπουμε φάτσα κάρτα στους τείχους των κτηρίων με τα διάφορα συνθήματα σε κάθε επιφάνεια. Στις σηματοδοτήσεις κυκλοφορίας στους δρόμους. Στο σκουπιδαριό των φοιτητικών Εστιών και πανεπιστημίων, πολυτεχνείου και φοιτητικών τόπων συγκέντρωσης. Στις παραλίες και σε πολλούς από τους πεζόδρομους στα προάστια αλλά και στις γειτονιές του κέντρου.

Με πληγώνει αυτή η κακοδαιμονία τής χώρας μου…

Έχει τρέξει πολύς καιρός από τότε που, Μετρό και ΗΣΑΠ, υιοθέτησαν το σύνθημα «Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα». Μια ανακοίνωση που προσβάλει όλους και μας εμφανίζει ως χώρα όπου κυκλοφορούν ως επί το πλείστον, ληστές και κλεφτρόνια… Ακόμα και στην πλατεία Συντάγματος είναι αναρτημένα πανό, σε ξένες γλώσσες παρακαλώ, που επαναλαμβάνουν αυτή την απεχθή σύσταση προς τους πολίτες! Ουσιαστικά, αυτοί οι κρατικοί (ή ημικρατικοί) φορείς τού υπουργείου συγκοινωνιών, συμμετέχουν σε μια φάρσα εις βάρος τής χώρας! Δηλαδή, περιγράφουν και υπογραμμίζουν την ύπαρξη μιας μορφής κόλασης στην πόλη τής Αθήνας, μιας υπάρχουσας παραβατικότητας σε μεγάλη κλίμακα, με επιτήδειους που αδειάζουν τις τσέπες όλων.

Μα, το γνωρίζουμε ήδη. Σε όλες τις μεγαλουπόλεις υπάρχει αυτή η μικροεγκληματικότητα η οποία δεν αντιμετωπίζεται με συστάσεις προφύλαξης, αφού είναι α υ τ ο ν ό η τ η η αυτοπροστασία τού καθενός από μας, ως προς την φύλαξη τουλάχιστον των προσωπικών του αντικειμένων.

Η σύσταση αυτή λοιπόν, μας διασύρει, εμφανίζοντάς μας ως χώρα κλεφτών και ληστών… Η «υπενθύμιση», επί εικοσιτετραώρου βάσεως, είναι αψυχολόγητη και επιζήμια στο προφίλ ενός λαού και μιας χώρας που προσπαθεί να δώσει δείγματα πολιτισμού και ποιότητας.

Οι εγκέφαλοι οι οποίοι επινόησαν, μια τέτοια σύσταση προστασίας της… περιουσίας μας, ας το ξανασκεφτούν. Το Μετρό Αττικής είναι ένα σύγχρονο τεράστιο έργο εξυπηρέτησης των πολιτών. Τέτοιες ανακοινώσεις όμως σέρνουν το τρένο προς τα πίσω…

 

Νότης Μαυρουδής

 

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s