Σχολιάκι 126 (13/8/2014) Κατρακύλα (!)(?)

Το περίμενα εγώ, το περίμενα και ήξερα πως δεν θα αργήσει. Κάθε καινούργια σχολική χρονιά (και δυστυχώς όχι μόνο τότε) τσουπ, κάνει την εμφάνισή του και μια ραδιοφωνική διαφήμιση πλαισιωμένη από μια μουσική σάχλα, που συνήθως λέμε πως είναι «πάτος». Αμ δε… Οι σάχλες, η μια χειρότερη απ’ την άλλη, αποδεικνύουν πως ο πάτος είναι απύθμενος!
Τα μουσικά είδη ποικίλουν. Από δήθεν στιλ Όπερας, περνάμε σε δήθεν μπαλάντα, δήθεν ροκ, αλλά όχι δήθεν σκυλάδικο, παρά πραγματικό σκυλάδικο!  Οι παραγωγοί και οι «συνθέτες» αυτών των «μουσικών» κατασκευών φροντίζουν να βαδίζουν πιστά στη συνταγή τού εντολέα τους. Με βάση κάτι σαν… στίχους (με μπόλικη δόση ηλιθιότητας βεβαίως), φτιάχνουν τις αρλούμπες τους ώστε να γίνουν πειστικότεροι στο κοινό στο οποίο απευθύνονται (διαφήμιση γαρ), πιστεύοντας πως οι πυκνές ραδιοφωνικές μεταδόσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξήσουν την κατανάλωση των προϊόντων τους.

Μα, θα αναρωτηθούμε το αυτονόητο: Τέτοιος «μουσικός» πολτός, κάκιστης ποιότητας πάντα, με την κακογουστιά να χτυπάει στο κόκκινο pick, σε ποιο κοινό απευθύνεται; Θα απαντούσαμε εύκολα λοιπόν, πως το αντίστοιχο κοινό θα ήταν υποβαθμισμένο πνευματικά και πολιτισμικά, αλλά όχι! Απευθύνονται, όλες αυτές οι απαράδεκτες «μουσικές» κατασκευές, σε ένα τεράστιο κοινωνικού εύρους κοινό, από το πρωτάκι τού δημοτικού, στους μεγάλους και ακόμα στους μεγαλύτερους! Πάσης ηλικίας, πάσης εργασιακής απασχόλησης, πάσης οικονομικής τάξης.

Αυτό είναι και το πρόβλημα. Όλη αυτή η συσσωρευμένη καρακιτσάτη κακογουστιά, αφορά όλους αυτούς; Δηλαδή όλους εμάς; (!!!)

Νιώθω πως μια τέτοια άποψη, δηλαδή πως με αυτές, τις υποβαθμισμένες σε ποιότητα, διαφημίσεις (με κανονικές διάρκειες  τραγουδιών) θα μας οδηγήσουν (μαζί με τα παιδιά μας, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια, τα εγγόνια) να καταναλώσουμε, ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε υπόσταση και αισθητική έχουμε.

Δεν υποστηρίζω βέβαια πως οι μουσικές και οι στίχοι ενός διαφημιστικού τραγουδιού θα πρέπει να μοιάζουν με ορατόρια και καντάτες, αλλά βρε αδερφέ, τόση παρακμή πια; Αναρωτιέμαι, με βάση τέτοια ακούσματα, έχουμε άραγε πέσει σε τόση υποβάθμιση και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι όλοι, εκτός από τους διαφημιστές που, υποτίθεται, μελετούν και ανταποκρίνονται στις «ανάγκες του κοινού»; Σε ποια δειγματοληπτικά παραδείγματα στηρίζουν τις… μελέτες τους;

Εάν αυτοί έχουν δίκιο και αποδειχτεί πως μας αρμόζουν (μας αξίζουν) τέτοιες μουσικοστιχουργικές ανοησίες, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Αναστατώνομαι(!!!) και ανησυχώ!

Α ρε Jambo μπεμπέ…

 

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s