Σχολιάκι 128 (2/10/2014) Το άμοιρο σκυλί.

Από τη μια η εφηβεία, από την άλλη το άμοιρο σκυλί που το ‘καψαν. Έτσι για την πλάκα τους και για να περνάει η ώρα…

Η απόλυτη τρέλα και η φριχτή άσκηση βίας σε ένα ζώντα οργανισμό! Αν πούμε πως αυτή η απεχθής «πλάκα» είναι από τα χειρότερα εγκλήματα που κατά καιρούς διαπράττονται, θα ήταν υπερβολή; Να υποθέσουμε πως η νεαρή ηλικία των δολοφόνων τούς απαλλάσσει από την βαρύτητα του ειδεχθούς εγκλήματος; Το ότι δεν ήταν άνθρωπος, αλλά ζώο, δημιουργεί ελαφρυντικό στοιχείο που να κάνει την όποια ποινή ελαφρότερη;

Τα ερωτήματά μου είναι ρητορικά και είναι σαφές πως δεν έχω καμία δικονομική γνώση, ώστε να τοποθετηθώ με ψυχραιμία μπροστά σ’ αυτή την ολέθρια πράξη. Βρίσκομαι υπό το κράτος ενός ψυχικού βρασμού, που βλέπει ένα πλάσμα με αισθήματα, νόηση, άρα και με ψυχή, να γίνεται ολοκαύτωμα από το παιχνίδι τεσσάρων εφήβων Ρομά! Δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να κατανοήσει μια τέτοια ενέργεια. Πώς να επιστρατεύσεις τα εργαλεία κατανόησης περί «ειδικού περιβάλλοντος» στα λούμπεν, περιθωριοποιημένα και υποβαθμισμένα κοινωνικά στρώματα, όπου γεννήθηκαν και μεγαλώνουν οι δράστες, με την έλλειψη στοιχειώδους παιδείας και εγκατάλειψης κάθε μορφής πολιτιστικού ορίζοντα… Ας μην το κάνουμε δύσκολο το θέμα, γιατί έτσι, θα βρίσκουμε πάντα και μια αιτία για όλους όσοι παραβιάζουν τις ανθρωπιστικές κόκκινες γραμμές και τις στοιχειώδεις αξίες της ζωής… Αρκεί η διαπίστωση και η προσπάθεια κατανόησης του ζητήματος να μην καταλήγουν σε δικαιολογία τού θέματος.

Το θέμα-θέαμα του απροστάτευτου τετράποδου μάς αφοπλίζει όλους και δύσκολα μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ψύχραιμη συζήτηση γύρω από τη φιλοζωία που μας φέρνει μπροστά στο θέμα τού σεβασμού προς όλα τα ζώντα πλάσματα, καθώς και στην ζωοφιλία και την απαραίτητη σχέση τρυφερότητας με τα ζώα, που έχουμε όλοι ανάγκη. Οι αναλύσεις περί του θέματος είναι περιττές, ιδιαίτερα για όποιον είδε άφωνος το θέαμα στο διαδίκτυο! Το ξαναέψαξα για να το δείξω σε φίλους και δεν το βρήκα. Σκέφτηκα πως έκαναν καλά και το κατέβασαν, ώστε το θέαμα αυτό να μη γίνει πρότυπο «καλαμπουριού» όπως οι βιασμοί, οι ενέσεις ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία, οι μαγκιές και το ξύλο στις ταινίες, οι αποκεφαλισμοί από τους τζιχαντιστές, η «μόδα» στα σχολεία με τους ναζιστές χρυσαυγίτες και τόσα άλλα που δεν μπορώ να απαριθμήσω εδώ.

Το γνωρίζω πως όλα αυτά υ π ά ρ χ ο υ ν στη ζωή και ζούμε ανάμεσά τους υπό το κράτος μιας παγκοσμιοποιημένης τηλεοπτικής κουλτούρας! Γνωρίζουμε πως παντού ενυπάρχει το καλό με το κακό και ο αγώνας πάντα έχει να κάνει με τις ανθρώπινες επιλογές πάνω σ’ αυτό το αέναο θέμα… Η ζωοφιλία είναι ένα βαθύτατο ανθρώπινο συναίσθημα, τόσο στους κατοίκους τής υπαίθρου όσο και των πόλεων. Ένα σκυλί, ένα γατί, είναι μια συντροφική παρέα με συναισθηματικές εξαρτήσεις και πολλή αγάπη, τόση, που πολλές φορές δεν ξεχωρίζει από «μέλος τής οικογένειας».

Ο πυρπολημένος σκύλος, όπως και όλες οι άλλες παρόμοιες πράξεις που πληθαίνουν τελευταίως, είναι δείγμα κοινωνικής συμπεριφοράς εν δυνάμει δολοφόνων! Ή υπερβάλλω;

 

Νότης Μαυρουδής

 

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s