Σχολιάκι 130 (9/10/2014) Συχνά γαϊδουροπρεπείς…

Η νέα προσπάθεια περιγραφής των Ελλήνων από τον Σαββόπουλο στα ΝΕΑ (3/10), αντί για τους «Κωλοέλληνες» (που τραγουδούσε τα παλαιότερα χρόνια), είναι μια καλή αποτύπωση της πραγματικότητας,  για να μην μπαίνουν όλοι και όλα σε μια σακούλα. Είναι άδικο.
Λέει λοιπόν ο Διονύσης πως: «Μοιάζουμε με τον τόπο μας. Χαριτωμένοι, ανοιχτοί, ευκίνητοι, πολύτροποι, πεπικοιλμένοι, όπως και το τοπίο. Αλλά και βραχώδεις, άνυδροι, κρημνώδεις, όπως είναι επίσης το τοπίο. Και συχνά γαϊδουροπρεπείς !»
Μου άρεσε αυτή η διατύπωση. «Όπως και το τοπίο»  και αυτό τα λέει όλα! Όλοι εμείς, σ’ αυτά τα χώματα, τα βουνά, τις πεδιάδες και τις θάλασσες, σιγά που δεν θα μοιάζαμε «στο τοπίο» και σε ό,τι μας περιβάλλει… Εμείς οι «πεπικοιλμένοι» διαθέτουμε τη μήτρα της ιστορίας μας, όπως ο κάθε λαός, σε κάθε τόπο. Και η ιστορία φτιάχνεται μαζί με το χώμα, το νερό και τον αέρα. Μαζί με ό,τι μας έθρεψε και μας μεγάλωσε. Πώς να αναζητήσουμε διαφορετική έκβαση της ανθρωπογραφίας μας; Πώς να πάψουμε να είμαστε «πολύτροποι» και «βραχώδεις», σε ένα τοπίο με σκληροτράχηλα βουνά και τόσες αμέτρητες ζωές, που έπρεπε να αναζητήσουν τρόπους για να επιβιώσουν; Ας θυμηθούμε την ιστορία…
Είμαστε όντως «γαϊδουροπρεπείς»; Δεν το αμφισβητώ, ιδιαίτερα όταν βιώνω την «γαϊδουριά» τής γραφειοκρατίας, του ωχαδερφισμού, της λαμογιάς, της τζάμπα μαγκιάς, της πλαστικής ζωής, των δήθεν διανοούμενων,  των κομματικά υποταγμένων, των… επαναστατημένων του γλυκού νερού, των γλυψηματιών τής κάθε εξουσίας, των ανιστόρητων ηγεμονίσκων αριστερών… αποκλίσεων, των απανταχού δεξιούληδων, των επικίνδυνων ψεκασμένων ανά τους αιώνες αρχαιολάτρεις, των κρυπτοχρυσαυγητών, των κατασυρροή  «αγανακτισμένων» και όλων όσοι «δεν είδαν-δεν άκουσαν-δεν έμαθαν» για το τσουνάμι, που ήρθε και ξέκανε τη χώρα…
Οι  «γαϊδουροπρεπείς» συμπολίτες μας, που ζούμε ανάμεσά τους και συγχρωτιζόμαστε καθημερινά, είναι σύνηθες «προϊόν» που παράγεται σε αυτή τη χώρα, αφού και Εφιάλτες διαθέτει η ιστορία της και δωσίλογους έθρεψε σε σκοτεινές εποχές, και πολύ «Κύριε ελέησον» μας διακατέχει, και πολιτική διαπλοκή εξουθενώνει τη χώρα και ο κοτζαμπασισμός θριαμβεύει, εεεεεεε λοιπόν; Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί πως όλα ετούτα είναι πατέντα μόνο made in Greece!!!
Πώς μπορεί μια οποιαδήποτε χώρα να μην έχει τους «γαϊδουροπρεπείς » της και τους «Κωλο….»; (Συμπληρώστε όποια εθνικότητα επιθυμείτε…)
Η αφορμή, για σκέψεις πάνω στα λεγόμενα του Σαββόπουλου, μας πάει σε πολλούς συνειρμούς και μονοπάτια που τελειωμό δεν έχουν…
Ας περιοριστούμε σ’ αυτά τα ολίγα, για να παραμείνει η στήλη ως Σχολιάκι, διαφορετικά θα πρέπει να γράψω… σύγγραμμα και να ανατρέψω την περιεκτικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τα γραπτά στο facebook.

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s