Σχολιάκι 132 (22/10/2014) Αρχέγονη ενέργεια…

Η Αμφίπολη και οι πρόσφατες ανασκαφές στον τύμβο τού λόφου Καστά, όπως και γενικότερα οι ανακαλύψεις αρχαίων ταφικών μνημείων, έχουν παρασύρει (δικαιολογημένα) όλους και όλες σε μια νοητή επιστροφή στο απώτερο παρελθόν αυτού του τόπου, που μας είναι τόσο ζωντανό, αλλά  και τόσο απόμακρο συγχρόνως… Θαρρείς και έχουν «ξυπνήσει» οι βαθύτεροι στοχασμοί μας για το ιστορικό μας γίγνεσθαι και αναζητάμε μια… δικαίωση γύρω από την καταγωγή, την προέλευση, και την αρχέγονη πολιτισμική μας ρίζα!

Δεν το βρίσκω κακό. Θέλει βέβαια προσοχή μια τέτοια ανασκαφή που πυρετωδώς πραγματοποιείται στο λόφο Καστά και σε ό,τι κρύβεται βαθιά στα χώματά του. Το όλον έχει να κάνει με εκείνα τα μυστικά που το πέρασμα του χρόνου έχει σκεπάσει, που τα κρατάει ιερά απόκρυφα και που η ιστορία τα περιμένει για να τα συμπεριλάβει στις αέναες σελίδες της. Να σημειωθεί πως αυτές τις ακόμα άγνωστες σελίδες τού χρόνου, τις περιμένουμε με αδημονία, για να σταθούμε μπροστά τους με ευλάβεια και σεβασμό, έτσι που ο καθένας, να νιώσει εντός του ένα ορμητικό ποτάμι αισθημάτων που θα ομοιάζει με σχεδόν μεταφυσική-μαγνητική ενέργεια!

Τουλάχιστον η δική μου μνήμη και ενέργεια δεν σας κρύβω πως αναβιώνει εκ νέου σε μεγάλο βαθμό, όταν περπατώ μπροστά από την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, όποτε βρίσκομαι στην Επίδαυρο και σε άλλους τόπους πνευματικής μυσταγωγίας και «μυστηρίου» όπως στα Μετέωρα, σε αρχαία θέατρα, σε μοναστήρια και εξωκλήσια σε βουνά απόμακρα και δύσβατα… Δεν είναι καμία αρχαιολατρία ή θρησκευτική πίστη που με διακατέχει, ποτέ και καμιά τους δεν με συντρόφεψε… Απλά και μόνο ένας σεβασμός απέναντι στα βάθη της ιστορίας και στα πονήματα της ανθρωπότητας με κατακυριεύει, όταν σκέφτομαι πως όλο αυτό που έχω μπροστά μου, οι πέτρες, τα μάρμαρα, οι τεράστιοι όγκοι των χωμάτων, οι λάσπες, τα χτισίματα, οι χτίστες και η μαστορική, είναι συλλογική δουλειά, εργασία, κόπος και αίμα των προηγούμενων ανθρώπων, οι οποίοι συνέβαλαν όλοι μαζί στην πραγματοποίηση ενός απίστευτου πολιτισμού απείρου κάλλους, αρμονίας, αρχιτεκτονικής και αισθητικής!

Το ένιωσα αρκετές φορές στις περιπτώσεις που συμμετείχα, όχι μόνο ως θεατής, αλλά και ως πρωταγωνιστής! Θυμάμαι πως τον Αύγουστο του 2004 έκανα συναυλία με τραγούδια μου στο Ηρώδειο! Όταν ανέβηκα στη σκηνή τού εμβληματικού αρχαίου θεάτρου, τα γόνατά μου λύγισαν. Είχα ανάγκη να πάρω βαθιές αναπνοές, κρύβοντας από τους άλλους την βαθιά ενέργεια που με κατακυρίευσε… Πέστε το δέος, τρόμο, συγκίνηση, δεν ελέγχω ακριβώς το συναίσθημα…

Σε άλλα αρχαία θέατρα και σε προαύλια εκκλησιών, όπου έχω δώσει συναυλίες, γεννήθηκαν  παρόμοια συναισθήματα και έντονη ενέργεια που με περικύκλωναν. Γι αυτό λέω πως τα υπόγεια ευρήματα που έρχονται στο φως, θα εξισορροπούν (ίσως) τις δυσκολίες των καιρών, μια που είναι κάτι πολύτιμο που θα προστεθεί στον ανεκτίμητο θησαυρό τής εθνικής κληρονομιάς…

 

Νότης Μαυρουδής

 

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s