Σχολιάκι 135 (8/11/2014) Τρίτο ασθμαίνον…

Μία συζήτηση για το Τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έρχεται και να ξαναέρχεται στην επικαιρότητα και-ίσως-να μην εξαντλείται… Γι αυτό και στα Σχολιάκια μου αυτό το θέμα κάθε τόσο θα εμφανίζεται και θα μας απασχολεί. Ιδιαίτερα όταν το Τρίτο δυσκολεύεται να συσταθεί κάτω από μια κεντρική διοίκηση που περνάει από περίεργες και θολές ανακατατάξεις, οι οποίες εξαρτώνται από τον ομφάλιο λώρο τής κεντρικής πολιτικής διοίκησης.
Έως τώρα, το Τρίτο είχε ως Διευθυντή τον εξαιρετικό μουσικό και αεικίνητο Χρίστο Παπαγεωργίου, ο οποίος σταμάτησε τις διευθυντικές του ευθύνες και δράσεις, αφού και πάλι (έχω χάσει πλέον το λογαριασμό) το καθεστώς αλλάζει βίαια σ’ αυτό τον πολύπαθο χώρο… Εκεί λοιπόν, στα «άδυτα» της ΝΕΡΙΤ, τα καριοφίλια είναι πάντα μπαρουτοκαπνισμένα και οι αλλαγές προσώπων και καταστάσεων δεν τελειώνουν ποτέ! Θαρρείς και μια αρρώστια, ένα καρκίνωμα έχει απλωθεί και δεν κατανοούν την αναγκαιότητα να αφήσουν έναν κόσμο (μια ομάδα παραγωγών) να δουλέψει απρόσκοπτα και αυτόνομα. Στα επάνω κλιμάκια η… ανθρωποφαγία δίνει και παίρνει. Με την κάθε αλλαγή προσώπου αλλάζει και το οικοδόμημα, ενός νεοσύστατου οργανισμού που υποσχέθηκε, μετά την αποφράδα 11 Ιουνίου τού 2013, εξυγίανση και ανταγωνισμό με άλλα ραδιοφωνικά κανάλια (πάντα αναφέροντας το παράδειγμα του BBC τρομάρα μας…).
Κι εγώ θα έλεγα: Πού πας ρε Καραμήτρο; Με ποια εχέγγυα φτιάχνεις οργανισμούς και ραδιοτηλεοπτικές πλατφόρμες, όταν οι σκέψεις και οι ιδέες είναι ξεπερασμένες, οπισθοδρομικές και εξαρτώνται πάντα από τις κομματικές και πολιτικές μοιρασιές τής πίττας; Πώς μπορεί να σταθεί το οικοδόμημα όταν η οικονομική αμοιβή είναι πενιχρότατη και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αρκούντως τις ανάγκες των καιρών;
Στις ήδη πετσοκομμένες μισθοδοσίες πείνας των παραγωγών του Τρίτου, επιχειρήθηκε από το νέο οικονομικό διευθυντή, μείωση μισθών! Η μείωση της μείωσης δηλαδή… Οι χαρτογιακάδες τής ΝΕΡΙΤ τοποθέτησαν τον… έμπειρο Πέτρο Μάη, ο οποίος είναι πίσω από κάθε διοίκηση από τη δεκαετία του ’70. Διαβάζω λοιπόν πως «διαβεβαίωσε» τους παραγωγούς ότι θα «εγγυηθεί της αποκατάστασης των αδικιών που έχουν γίνει εις βάρος τους…» Στην κυριολεξία «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»! Εκεί κατάντησε η διοίκηση την αξιοπιστία της. Στις προσωπικές υποσχέσεις των υψηλά ιστάμενων υπαλλήλων, που, είτε το θέλουν είτε όχι, συμμετέχουν στην κατηφόρα και τη διαλυτική ατμόσφαιρα ενός ραδιοφώνου που έχει ριζώσει θετικά στη συνείδηση του πολίτη και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από αυτόν.
Το Τρίτο πρόγραμμα είναι ο καθρέφτης τής χώρας σε πολιτιστικό επίπεδο κι εδώ αυτό το επίπεδο και το ύψος τού πήχη είναι πλέον χαμηλά τόσο, που αγγίζει το έδαφος… Οι διοικητικοί σύμβουλοι της ΝΕΡΙΤ που ορίζουν τη διαδρομή του Τρίτου, μέσα και στα πέριξ των συμβουλίων, θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί και να έχουν πάει στα σπίτια τους και όχι να γίνονται πολυθρονάτοι μεγαλοδιευθυντάδες σε έναν σύνθετα πολιτιστικό οργανισμό, ενώ συγχρόνως έχουν άγνοια ως προς το αντικείμενο της ραδιοφωνικής καλλιτεχνικής μουσικής δημιουργίας. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, αγγίζοντας τα επίπεδα της γελοιότητας και της γραφικότητας…

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s