Σχολιάκι 139 (3/12/2014) Η φυλακή του Ρωμανού.

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, η περίπτωση του έγκλειστου Ρωμανού έχει βάλει σε διαδικαστικές τυπολογίες όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου (Υπουργείο Δικαιοσύνης-Επιτροπή Σοφρονιστικού Συμβουλίου-Προεδρεία της Δημοκρατίας, Κυβερνητικές Επιτροπές, κλπ). Ίσως αναζητούν, μέσα από την πολυνομία και το παιχνίδι τής καυτής πατάτας, τον τρόπο να εκτονωθεί η κατάσταση, τώρα που κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός πολίτη από την συνεχόμενη απεργία πείνας. Το ξέρω, πρέπει να το γράψω πως δεν είναι ένας απλός πολίτης ο Ρωμανός. Είναι ένας θυμωμένος πολίτης που καταδικάστηκε για ληστεία τραπέζης, αλλά δηλώνει αντιεξουσιαστής και αναρχικός, και «πληρώνει» την επιλογή του να έρθει σε ρήξη με το Σύστημα, το κράτος και άλλες τέτοιες ιστορίες καθημερινής τρέλας! Είναι η περίπτωση μιας τυφλής αντίδρασης απέναντι στη βία του κράτους, όπως πολλοί επικαλούνται… Ο Νίκος Ρωμανός, 21 χρόνων, τώρα, μας παίρνει από το… χέρι και μας οδηγεί στους γνωστούς  δρόμους της δημοκρατικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, όπου η Δημοκρατία δεν εκδικείται, βάζοντάς μας μπροστά σε ένα ηθικό δίλημμα που ίσως να μην το έχουμε αντιμετωπίσει άλλη φορά ως κοινωνία. Το θέμα της απαγόρευσης αδείας από τις φυλακές, για σπουδές στα ΤΕΙ.
Ασήμαντο; Δεν νομίζω. Η παροχή άδειας στους φυλακισμένους, ειδικά μετά την εξαφάνιση Ξηρού, δίνεται με το σταγονόμετρο κι έτσι, ο Ρωμανός δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του, αφού δεν του επιτρέπεται να μετακινηθεί για τις εξετάσεις του…
Μπλέξιμο! Πώς θα ξεπεραστεί η εμπλοκή, αφού ένας ποινικός κρατούμενος , σύμφωνα με το δικαστήριο, αντιμετωπίζεται στην ουσία ως κρατούμενος –τρομοκράτης βάσει ενός νόμου που έχει ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή; Που δεν έχει προβλέψει την ειδική αυτή περίπτωση; Νομικός δεν είμαι και οι πληροφορίες μου γύρω από τέτοια θέματα είναι ανεπαρκείς. Στέκομαι κι εγώ στην ανθρώπινη πλευρά τού θέματος και στις δυνατότητες μιας δημοκρατίας που θα «πρέπει» να μεριμνά, ακόμα και για τους εχθρούς της και ο Ρωμανός, αυτή τη δημοκρατία ονειρεύεται να την ανατρέψει βίαια. Τώρα, από αυτή τη δημοκρατία ζητάει (απαιτεί) δικαιώματα και υποχρεώσεις… Μια αντίφαση που στηρίζεται στην θέση ότι η δημοκρατία θα πρέπει να δείχνει κατανόηση και να συγχωρεί!
Και όντως, η δημοκρατία (όπως τη γνωρίζουμε από τον Διαφωτισμό και όπως την έχουμε επιδιώξει μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες δεκαετιών) δεν θα πρέπει να είναι εκδικητική, ειδικά στις μετεφηβικές ηλικίες των παραβατικών νέων και μάλιστα των ενασχολούμενων με σπουδές και μόρφωση. Η περίπτωση του Ρωμανού χρειάζεται λεπτό χειρισμό από το Κράτος, δηλαδή του συνόλου των διοικητικών, δικαστικών, σωφρονιστικών και εκπαιδευτικών θεσμών, για να βρεθεί η λύση στο γρίφο της δικαιολογημένης αυστηρότητας που θα πρέπει να τηρείται. Λένε πως «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα»!!! Εδώ τώρα, θα πρέπει να αποδειχθεί απόλυτα το απόφθεγμα αυτό.
Ελπίζουμε οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με το θέμα να βρουν τη λύση και την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που θα εκτονώσει τα πράγματα προς την πιο ανθρώπινη κατεύθυνση, ώστε για άλλη μια φορά να διαπιστωθεί ο πολιτισμός τής δημοκρατίας και η συμπεριφορά της ακόμα και απέναντι σε εκείνους που αναζητούν βίαιους τρόπους να την καταλύσουν…

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάποιοι από τους αλληλέγγυους που διαδήλωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ρωμανό, προχώρησαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές. Τέτοιες αντιδράσεις  εμποδίζουν την ολοκλήρωση προς τη θετική λύση του προβλήματος. Εκτός κι αν όλα αυτά κρύβουν άλλους στόχους….

Νότης  Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s