Σχολιάκι 192. (9/9/2015) Εφημερίδες γνώσης.

Είμαι θαυμαστής εκδόσεων βιβλίων και εκτιμώ βαθύτατα μελετητές και εκδότες τέτοιων εντύπων, οι οποίοι αποδεικνύουν, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τη σοβαρότητά και την αφοσίωσή τους στο αντικείμενο, προκαλώντας κατ’ επέκταση τη δική μας αποδοχή σεβασμού και εκτίμησης.
Τα γράφω αυτά, για να προτάξω το εκδοτικό γεγονός τής κυριακάτικης έκδοσης του Βήματος, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες (6/9/2015) και θα συνεχιστεί πάνω στο θέμα: Η ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Έκδοση προσεγμένη, με όλα τα στοιχεία μιας προσιτής οικονομικά έκδοσης, που επιτρέπει και δίνει την ευκαιρία στον πολίτη να πλουτίσει το νου και την βιβλιοθήκη του με μια τέτοια σειρά βαθύτατης γνώσης και πληροφορίας, πάνω στο αειθαλές πνεύμα τής αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Οι εφημερίδες, που προτείνουν τέτοιες εκδόσεις, δικαιολογούν και την ύπαρξή τους στον καθημερινό βίο, καθώς και τη χρησιμότητα μιας εφημερίδας που δεν περιορίζεται στη διοχέτευση πληροφοριών και άποψης, αλλά και σε πνευματικά χρήσιμη πηγή μάθησης…
Στον πρώτο παρόντα τόμο θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη και το «Αθηναίων Πολιτεία», επανέκδοση της ομώνυμης σειράς τού 2009, από τις εκδόσεις «Ζήτρος». Εκεί λοιπόν θα συναντήσουμε (θα διαβάσουμε) την περιγραφή τού συγγραφέα, με χρονική σειρά, την εξέλιξη του πολιτεύματος της Αθήνας! Η εισαγωγή από τον καθηγητή διαφόρων πανεπιστημίων κο Δημήτρη Ι. Παπαδή, αριθμεί 61 σελίδες, όπου οι πληροφορίες μας για την εποχή τού Αριστοτέλη πλουτίζονται επαρκέστατα…
Δεν είμαι ο κατάλληλος για να σταθώ περισσότερο σε μια τέτοια διατριβή. Οι αναγνώσεις και οι γνώσεις μου πάνω στην αρχαία φιλοσοφία είναι σχεδόν σε μηδενική βάση και δεν θέλω να διακινδυνέψω γραφές δίχως προσωπική μύηση. Έχω όμως μια αυτονόητη απορία που μου ανοίγει προβληματισμούς.
Δεν αντιλαμβάνομαι δηλαδή το γιατί τέτοιες σημαντικές μελέτες, συγγράμματα, ιστορικά, φιλοσοφικά, να είναι προνόμιο αποκλειστικά των… «συστημικών» εφημερίδων, που εποπτεύονται από ισχυρά λόμπι μεγαλοεκδοτών… Μου μοιάζει δηλαδή ως μορφή ειρωνείας τα κομματικά αριστερά έντυπα (Ριζοσπάστης, Αυγή) προς τα οποία-υποτίθεται-στέκονται ευνοϊκά διακείμενοι οι περισσότεροι πνευματικοί άνθρωποι, επί τόσες δεκαετίες, να μην διαθέτουν ούτε δείγμα μιας τέτοιας προσφοράς προς στους αναγνώστες τους. Μια έρευνα του παρελθόντος θα δείξει και το νούμερο των διανοητών, συγγραφέων, πνευματικών ενεργών ανθρώπων της Τέχνης που πέρασαν από τις σελίδες αυτών των εφημερίδων.
Το κόστος; Ελάτε τώρα… ΟΙ εκδοτικοί οίκοι, οι συγγραφείς, ούτως ή άλλως είναι σήμερα «σκοτωμένοι» από την ανεργία και την πτώχευση και δεν θα είχαν την παραμικρή αντίρρηση να δουν το πνευματικό τους πόνημα ως ένθετο στη «δική τους» εφημερίδα. Δεν υπονοώ να μη τηρηθούν τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα, αλλά μου φαίνεται πως η α δ ι α φ ο ρ ί α πάνω στο θέμα είναι ο κυρίαρχος λόγος τής μεγάλης εκδοτικής αντίφασης, αυτές οι δυο συγκεκριμένες εφημερίδες δηλαδή, να είναι «εκτός παιχνιδιού»…
Σε όλα τα θέματα υπάρχουν σημεία που μας δίδεται η «ευκαιρία» να γκρινιάζουμε, το ξέρω. Λέω όμως πως αν κανείς επιθυμεί να ανανεωθούν τα αριστερά καθημερινά φύλλα, θα πρέπει να βρουν τρόπους πνευματικούς  για να το πετύχουν. Με την επικρατούσα κατάσταση, θα παραμείνουν στην κομματική τους κακομοιριά, διεκδικώντας την μοναξιά και την ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση. Δεν παραβλέπω κάποιες πνευματικές προσπάθειες των προαναφερόμενων εφημερίδων, περιορισμένες ωστόσο  μόνο στα κυριακάτικα φύλα. Η μορφή τους όμως, με τον ακατάλληλο, πυκνογραμμένο και απωθητικό τρόπο (θυμίζουν πολιτικές μπροσούρες…) με τον οποίο δημοσιεύονται απόψεις, έρευνες και ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις, απωθεί και αποδυναμώνει οποιαδήποτε αισθητική πρόκληση έχει ανάγκη ο σημερινός αναγνώστης. Έτσι, το «κομματικό έντυπο» δεν έχει θέση στη σημερινή ζωή και στην πολιτική αισθητική. Είναι όχημα οπισθοδρόμησης.
Και για να επανέλθω στην εμβληματική έκδοση του Βήματος, θέλω να τονίσω πως, ακόμα και έτσι, με κερδίζει αυτό που λένε «αστικός Τύπος», και όχι η μίζερη και παρωχημένη έντυπη μορφή μιας «ανανεωτικής» πτώχευσης!

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in σχολιακια. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s