Σχολιάκι 330 (13/6/2017) Ανθρώπινη κατάπτωση…

Κράτος εν κράτη το Μενίδι, το Ζαφείρι, ο Ασπρόπυργος και άλλες τέτοιες… χώρες μέσα στην ελληνική επικράτεια και στη χώρα που λέγεται Ελλάδα…
Και γιατί ξαφνιαζόμαστε; Για την αδέσποτη που σκότωσε το εντεκάχρονο άτυχο παιδί; Εγώ απορώ που αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, όταν η οπλοκατοχή από πολλούς κατοίκους έχει γίνει πια καθημερινή συνήθεια. Όταν η κεντρική εξουσία δεν «είδε» και δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις «χώρες» αυτές,  με κατοίκους οι περισσότεροι των οποίων στήριξαν τη ζωή τους σε παραβατικές συμπεριφορές με το όπλο παρά πόδα. Με την τοπική συνείδηση να βιώνει καθημερινά ατμόσφαιρα σκοτεινή και έκρυθμη. Συμμορίες, συντεχνίες, φυλές διάφορες, γηγενείς, μετανάστες, άστεγοι, άνεργοι, φτωχοί, κοινωνικά στρώματα δίχως μοίρα, δίχως εκπαίδευση, δίχως ελπίδα, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες απάνθρωπες. Ένας «άλλος κόσμος» όπως έχει περιγραφεί από τον Ουγκώ ήδη από το 1862… Ένας κόσμος θαρρείς πεταμένος σαν παλιό, άχρηστο ρούχο…

Γνωρίζω το τοπίο των συνοικιών αυτών από συντομότατες επισκέψεις εξαιτίας συγγενικού μου προσώπου. Μου πρότειναν οι δικοί μου να μην κοιτάζω προς τη μεριά μιας παρέας στο δρόμο. Να περπατάω αδιάφορα, δίχως να δείχνω πως με ενδιαφέρει κάτι ιδιαίτερο, διότι αυτό εκλαμβάνεται σαν πρόκληση, γιατί έτσι γίνεται αντιληπτό από ορισμένους οι οποίοι δεν επιθυμούν πολλά-πολλά με «ξένους» και… καλοντυμένους. Μπαίνοντας σ’ αυτό το «άβατο» νιώθεις πως βρίσκεσαι σε άλλον κόσμο, σε μια περιοχή  όπου λειτουργούν άλλοι νόμοι, άλλη νοοτροπία, άλλη εποχή!
Είμαι «ξένο σώμα»! Έχω να κάνω με έναν κόσμο που δεν γνωρίζω, δεν κατανοώ, δεν μπορώ να αντιληφθώ και να επικοινωνήσω. Δεν θα αναλύσω τίποτα από αυτά που νιώθω να με ξεπερνάνε. Δεν είμαι ξερόλας και δεν θα το κάνω τώρα, μπροστά στην καταστροφική θέα τού κλεφτοπολέμου και του άδικου θανάτου ενός παιδιού, που έβγαλε από το σκοτάδι τής αδιαφορίας τόσες συνοικίες, τις οποίες-επαναλαμβάνω-τις ξεχνάμε μόλις τελειώνει ο κουρνιαχτός. Σα να μην υπάρχουν στο χάρτη!
Τι να πω; Απλώς απορώ μπροστά στο γεγονός πως, η όλη υπόθεση, αφορά ά μ ε σ α τους θεσμούς του κράτους! Μιας πάγιας αδιαφορίας απ’ όλες τις κυβερνήσεις, προς τις περιοχές όπου αναπτύσσεται και ζει ένα κοινωνικό περιθώριο, το οποίο μέσω των όπλων και της βίας, δημιουργεί και επιβάλλει δικούς του νόμους, ελεγχόμενους από τις δικές του Μαφίες και σκοτεινές οργανώσεις.

Τώρα λέει έχουν επέμβει 250 άνδρες τής αστυνομίας, για να… αποκαταστήσουν την τάξη. Ποια τάξη; Πώς μπορεί να «αποκατασταθεί» η «τάξη» σε κοινωνικά τμήματα που έχουν ως τρόπο ζωής την παραβατικότητα, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τη διακίνηση-εμπόριο ναρκωτικών και ανεξέλεγκτα όπλα; Όποιος πιστεύει πως η τάξη εκεί «αποκαθίσταται» δεν γνωρίζει πού πατά και πού βαδίζει… Εννοείται πως μέσα στο σύνολο των κατοίκων εκεί, υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την παραβατικότητα. Η αναφορά μου εστιάζεται σε εκείνες τις σκοτεινές και επικρατούσες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τρομοκρατία και τον ζόφο. Που έχουν ανοίξει χαίνουσα πληγή σε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν τους αξίζει να ζουν έτσι, όπως και σε κανέναν άλλον άνθρωπο.
Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι πως ΟΛΕΣ οι ελληνικές οι κυβερνήσεις, δεξιές, κεντρώες, αριστερές, δεν επικέντρωσαν ποτέ το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις άκρως περιθωριακές κοινωνίες. Ένα τεράστιο ανθρώπινο γκέτο που δεν θα το συναντήσεις μόνο σε περιοχές τής Δυτικής Αττικής.
Νιώθω πως αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, που γεννά και γεννιέται από τον κοινωνικό αποκλεισμό, απλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα προς το κέντρο τής πρωτεύουσας. Ας μας απασχολήσει το θέμα τού Μενιδίου και πέρα από τον πετροπόλεμο, την αυτοδικία, τις καταστροφές, τον αδόκητο θάνατο ενός παιδιού και τις μπαλοθιές. Να μας απασχολήσει για την έλλειψη παιδείας και κοινωνικής ενσωμάτωσης, συνθήκες που καταλήγουν πάντα σε ιδιότυπους πολέμους, υποτάσσοντας και εγκλωβίζοντας τις κοινωνίες σε αδιέξοδα, παρακμή και ηθική κατάπτωση…

Νότης Μαυρουδής

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s